Kontakt speciallægerne

Navn  *
E-mail  *
Telefonnummer  *

Orthokine (IRAP) af slidgigt

Behandling af slidgigt med kroppens egne helingsmekanismer

Artrose (slidgigt) er en folkesygdom. Det er den mest udbredte ledsygdom. Med alderen vil stort set alle blive ramt af denne lidelse. 8 ud af 10 har slidgigt i let grad, når de passerer 50 år. Det samlede antal danskere med symptomgivende slidgigt, regner man med er omkring 500.000.

Slidgigt er en smertefuld nedbrydning af ledbrusken, og årsagerne kan være mange. Faktorer som arvelighed, vægt og overbelastning af leddene ved arbejde eller sportsaktiviteter er vigtige. Desuden spiller alderen en stor rolle. Symptomerne er smerter og nedsat bevægelighed i leddene. I starten er der smerter ved belastning, senere i hvile.

Der er gennem årene forsket i de biologiske årsager til slidgigt og resultatet af denne forskning viser, at proteinet interleukin-1 (IL-1) spiller en afgørende rolle for udviklingen af slidgigt. Patienter med høje værdier af IL-1 bliver tidligere udsat for en mere alvorlig form for slidgigt end andre. Proteinet IL-1 spiller en rolle for nedbrydningen af ledbrusken og medfører, at den naturlige støddæmper i leddene mister sin elasticitet. Slutstadiet er, at knogle skurrer mod knogle.

I vores blod findes der et naturligt beskyttelsesprotein IL-1ra (interleukin-1 receptor antagonist). IL-1ra fortrænger IL-1 og virker betændelseshæmmende, smertelindrende og skåner ledbrusken. I den naturlige behandling af slidgigt er det derfor oplagt at udnytte den beskyttende effekt af IL-1ra.

Behandlingen

Ved Orthokine serumbehandling udtages der 60 ml blod i en specialsprøjte. Denne sprøjte indeholder glaskugler som medvirker til at stimulere de hvide blodceller mekanisk. De hvide blodceller producere IL-1ra og en række vækstfaktorer der medvirker til at vedligeholde ledbrusken. Blodet står natten over i varmeskab ved 37 grader og herved opkoncentreres proteinerne, som senere sprøjtes ind i det led, der er ramt af slidgigt. Der gives som regel 6 injektioner, 2 om ugen i 3 uger.


  1. Med en specialsprøjte tappes 60 ml blod fra en vene i din arm. Blodet indeholder blandt andet det naturlige slidgigtshæmmende beskyttelsesprotein IL-1ra samt forskellige væksthormoner, der gavner helingen.
  2. Et varmeskab med en konstant temperatur på 37 grader sørger for et optimalt formeringsmiljø, en proces der varer 20-24 timer.
  3. Ved efterfølgende centrifugering adskilles de røde blodlegemer fra serummet, som har en høj koncentration af IL-1ra. Derefter fyldes dit personlige serum på sprøjter, der opbevares i en fryser ved -21 grader
  4. En behandling består af en blodtapning, der normalt vil række til 6 sprøjter med proteinopløsningen. 1 – 2 gange om ugen sprøjtes den dosis ind i det led, der er angrebet af slidgigt.

Resultater

Orthokine er en behandling, som har stor effekt:

  • Smerterne i leddet mindskes til det halve
  • Stivheden aftager og bevægeligheden i leddet forbedres
  • Nedbrydningen af leddet bremses


Resultaterne viser, at 6 måneder efter behandlingen har af de serumbehandlede patienter i gennemsnit opnået en halvering af deres smerter, nogle endda større effekt.

Behandlingen er begrænset til de patienter der skønsmæssigt har mindst halvdelen af deres ledbrusk bevaret, dvs. let til moderat slidgigt. Ortokine egner sig bedst til knæ og hofter. Slidgigt i fingre og tæer er mindre velegnede til denne form for behandling. Indtil videre behandler vi ikke slidgigt i nakke og ryg.

Idet Orthokine udelukkende benytter sig af kroppens egne helingsmekanismer, er der en meget lille risiko for følgevirkninger. Ved yderligere spørgsmål, er du velkommen til at henvende dig til speciallægen i reumatologi.
Vi bruger også PRP (Platelet Rich Plasma) som har vist lovende resultater i knæled, især hos unge med mindre bruskskader og med Chondromalaci (RPPS). 

Siteworks